poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Tłuszcze i ich wpływ na naszą sylwetkę i zdrowie

Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju olei, oliw, margaryn i wielu innych produktów. Wybór jest bardzo duży i to od nas samych zależy co kupimy. Warto jednak robić to świadomie, bo zły wybór możemy przypłacić naszym wyglądem, zdrowiem, a co gorsza, nawet życiem.




Tłuszcze stanowią około 40 % naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Są bardzo potrzebne, ale trzeba wiedzieć, że dzieli się je na te dobre i złe. Ważne jest abyśmy wiedzieli, które spożywać a których stanowczo unikać. Ludzie bardzo błędnie myślą, że tłuszcz zamienia się w naszym ciele w tłuszcz i prowadzi do otyłości. Prawda jest taka, że to kalorie w nim zawarte i ilość jaką spożyjemy może do niej doprowadzić (1g to aż 9 kalorii). Odpowiednio dobrany, dobry tłuszcz pomoże nam nawet schudnąć!



Pewnie zastanawiacie się jakie funkcje pełnią one w naszym organizmie i czy są w ogóle potrzebne ? Oczywiście, że tak,bo są naszym głównym źródłem energii. Tłuszcze, inaczej zwane też lipidami są składnikiem błon komórkowych, dzięki nim łatwiej przyswajamy takie witaminy jak A, D,E,K, które nie są rozpuszczalne w wodzie. Ponadto chronią nas przed nadmierną utratą ciepła oraz osłaniają nasze organy przed urazami. Dzięki nim poprawia się nasza odporność. Najistotniejszą rzeczą jest jednak ich prawidłowy dobór.

Przeciętny człowiek ma niedobory jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zamiast nich, spożywa niezdrowe tłuszcze trans oraz nasycone kwasy tłuszczowe, które są źródłem tzw. "pustych kalorii" . Występują one w takich produktach jak , margaryna, słonina, smalec,chipsy, fast foody, słodycze, zupki w proszku, majonez,chleb itp. Ich lista jest bardzo obszerna, ale najbardziej przerażające jest to, że nie potrafimy się od nich odciąć pomimo tego, że nam szkodzą i czujemy się po nich źle. Co na to wpływa ? Przecież chcemy wyglądać dobrze, być zdrowi i żyć dłużej, dlaczego nie potrafimy zmienić naszego nastawienia? Być może dlatego, że tak nas wychowano, bo tak jest, szybciej, lepiej i smaczniej, szkoda tylko, że to nie do końca prawda. W gonitwie za pieniądzem, lepszym życiem, tracimy nasze zdrowie, wygląd i szczęście.


Wracając do "złego" tłuszczu, to udowodniono, że im większy jego poziom w naszym ciele, tym więcej mamy estrogenu, który jest magazynowany w naszym organizmie. Hormon ten gdy nie mamy wystarczająco dużo progesteronu, który go równoważy, może powodować raka. Dieta wysoko tłuszczowa, może zaburzyć naszą gospodarkę hormonalną i zwiększyć ekspozycję na substancje chemiczne nie mówiąc już o otyłości, która jest powszechna i wszechobecna. Złe tłuszcze prowadzą też do zaburzeń układu krążenia, miażdżycy

A jakie to są te "dobre tłuszcze" i w jakich produktach je znajdziemy? Najpotrzebniejsze tłuszcze to te z grupy omega 3 i omega 4 ( jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe), są one ważnym składnikiem zdrowej diety. Chronią nas przed nowotworami, usprawniają pracę naszego układu odpornościowego i są niezbędne dla zdrowia naszych komórek. Co ciekawe tłuszcze te pomagają też zwalczać stany zapalne. Jakie produkty jeść aby dostarczyć je do organizmu? Występują one głównie w nasionach, orzechach, rybach, olejach. Należy jednak pamiętać o tym , że są one bardziej podatne na utlenianie, co oznacza po prostu, że wysoka temperatura czy też przetwarzanie może uczynić z nich złe tłuszcze. Ważne jest to aby jeśli jest taka możliwość spożywać głównie surowe ziarna, orzechy i wyciskane na zimno oleje.

Udowodniono iż najzdrowsze tłuszcze pochodzą z ryb, głównie tych tłustych, takich jak makrele, śledzie, łosoś czy sardynki. Kwasy omega 3 zawarte w tranie rybim wzmagają apoptozę, która jest procesem w którym komórki rakowe popełniają samobójstwo. Ponadto wzrasta liczba limfocytów, które mają za zadanie chronić naszą odporność. Należy oczywiście upewnić się czy ryby te pochodzą z dobrego zaufanego źródła oraz czy nie są zanieczyszczone metalami ciężkimi.



Jeśli chodzi o inne bogate w zdrowe tłuszcze produkty, to oprócz ryb są to np. orzechy włoskie, migdały, siemię lniane, awokado, pestki dyni. Oraz takie oleje jak, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej kokosowy oraz oleje z orzechów.



Podsumowując, wybór tłuszczy ma bardzo duże znaczenie w walce o nasze zdrowie i formę. Najważniejsze jest to aby zredukować spożywanie niezdrowych tłuszczy, potraw smażonych, przetworzonych a zamiast tego włączyć do naszej diety produkty bogate w zdrowe tłuszcze, takie jak orzechy, pestki, ryby oraz wyciskane na zimno oleje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz